Kanser Pundi Hempedu Dan Saluran Hempedu | CLINICAL AND CANCER RESOURCE EDUCATION UNIT (CCARE)
» CANCER INFORMATION » Cancer Type » Kanser Pundi Hempedu Dan Saluran Hempedu

Kanser Pundi Hempedu Dan Saluran Hempedu

Pundi hempedu adalah kantung kecil berbentuk buah pir yang terletak di bawah hati, dan di bahagian atas perut. Ia menyimpan cecair hempedu. Cecair ini, dihasilkan oleh hati, bagi membantu mencernakan lemak. Pundi hempedu melepaskan hempedu ke usus kecil melalui saluran hempedu. Tiub nipis ini menghubungkan hati dan pundi hempedu ke usus kecil. Kanser berkembang apabila sel yang tidak normal dalam struktur ini membesar dan berkembang dengan cepat.

Sebilangan besar barah pundi hempedu dan saluran hempedu adalah adenokarsinoma – sel barah yang melapisi kelenjar dan saluran. Adenokarsinoma boleh berkembang di mana-mana bahagian saluran hempedu.

Kanser pundi hempedu dan saluran hempedu jarang berlaku. Kanser pundi hempedu lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki. Orang yang mempunyai batu hempedu mempunyai risiko yang sedikit lebih tinggi untuk menghidap barah pundi hempedu dan saluran hempedu. Kanser ini juga dikaitkan dengan jangkitan parasit hati flukes Opisthorchis viverrini atau Clonorchis sinensis. Ia juga dikaitkan dengan kolangitis sklerosis, kolitis ulseratif, dan sirosis. Penyakit ini boleh menyebabkan keradangan dan parut di saluran hempedu, usus besar, atau hati.

 

Kanser pundi hempedu dan saluran hempedu

Kolangiokarsinoma adalah barah yang terbentuk di tiub saluran hempedu yang membawa cecair hempadu semasa proses pencernaan. Keadaan ini juga dikenali sebagai barah saluran hempedu, barah ini jarang berlaku dan kebanyakannya terjadi pada orang yang berusia lebih dari 50 tahun, tetapi boleh juga terjadi pada usia yang lebih muda. Kolangiokarsinoma adalah sejenis tumor yang sangat sukar untuk dirawat.

Doktor membahagikan kolangiokarsinoma kepada beberapa jenis berdasarkan lokasi barah yang berlaku di saluran hempedu:

 • Kolangiokarsinoma intrahepatik berlaku di bahagian saluran hempedu di dalam hati dan kadang- kadang diklasifikasikan sebagai sejenis barah hati.
 • Kolangiokarsinoma hilar berlaku di saluran hempedu tepat di luar hati. Jenis ini juga disebut kolangiokarsinoma perihilar.
 • Kolangiokarsinoma distal berlaku di bahagian saluran hempedu yang berdekatan dengan usus kecil.

Gejala

Tanda dan gejala kolangiokarsinoma termasuk:

 • Kulit dan putih mata menjadi warna kuning(penyakit kuning)
 • Kulit merasa sangat gatal
 • Najis berwarna putih/pucat.
 • Keletihan
 • Sakit perut
 • Penurunan berat badan yang ketara.

 

Punca

Kolangiokarsinoma berlaku apabila sel-sel di saluran empedu mengalami perubahan (mutasi) dalam DNA - iaitu bahan yang memberikan petunjuk untuk setiap proses kimia di dalam badan anda. Mutasi DNA menyebabkan perubahan dalam sistem badan. Mengakibatkan sel-sel mungkin mulai tumbuh di luar kawalan dan akhirnya membentuk tumor - sejumlah besar sel barah. Penyebab mutasi genetik yang mengakibatkan barah masih tidak diketahui.

  

Faktor-faktor risiko

Faktor-faktor yang boleh meningkatkan risiko kolangiokarsinoma termasuk:

 • Kolangitis sklerosis primer. Penyakit ini menyebabkan pengerasan dan parut di saluran hempedu.
 • Penyakit hati kronik. Parut hati yang disebabkan oleh sejarah penyakit hati kronik meningkatkan risiko kolangiokarsinoma.
 • Masalah saluran hempedu wujud daripada sejak lahir. Orang yang dilahirkan dengan sista koledokal, yang menyebabkan saluran hempedu melebar dan tidak teratur, mempunyai risiko peningkatan kolangiokarsinoma.
 • Parasit hati flukes Opisthorchis viverrini atau Clonorchis sinensis. Di kawasan Asia Tenggara, kolangiokarsinoma dikaitkan dengan jangkitan flukes hati, ia boleh berlaku akibat memakan ikan mentah atau kurang masak.
 • Usia lebih tua. Kolangiokarsinoma berlaku paling kerap pada orang dewasa yang berumur lebih dari 50 tahun
 • Merokok. Merokok dikaitkan dengan peningkatan risiko kolangiokarsinoma.

 

 

Pencegahan

Tidak ada cara untuk mencegah kolangiokarsinoma (barah saluran hempedu). Tetapi anda boleh mengurangkan risiko penyakit anda sekiranya:

 • Berhenti merokok. Merokok dikaitkan dengan peningkatan risiko kolangiokarsinoma. Sekiranya anda merokok, berhenti. Sekiranya anda pernah cuba berhenti dan tidak berjaya, berbincanglah dengan doktor anda mengenai strategi untuk membantu anda berhenti.

 

 • Mengurangkan risiko penyakit hati kronik. Penyakit hati kronik dikaitkan dengan peningkatan risiko kolangiokarsinoma. Beberapa penyebab penyakit hati tidak dapat dicegah. Lakukan apa yang anda mampu untuk menjaga kesihatan hati anda.

 

Sebagai contoh, untuk mengurangkan risiko keradangan hati (sirosis), minum alkohol secara sederhana. Mengekalkan berat badan yang sihat. Mengamalkan pemakanan yang sihat dan kurangkan makanan berlemak dan kolesterol tinggi. Semasa menggunakan bahan kimia, ikuti arahan cara pengendalian yang selamat.

Satu kajian yang diterbitkan pada tahun 2016 menunjukkan bahawa, penggunaan aspirin dapat membantu mengurangkan risiko kolangiokarsinoma. Kajian ini melibatkan data hampir 4,800 orang. Kajian lebih lanjut diperlukan untuk memastikan penggunaan aspirin jangka panjang adalah selamat untuk pencegahan barah.

 

 

Diagnosis

Sekiranya doktor mengesyaki anda mengidap kolangiokarsinoma, beliau mungkin meminta anda untuk menjalani satu atau lebih daripada ujian berikut:

 • Ujian fungsi hati. Ujian darah untuk mengukur fungsi hati anda dapat memberi petunjuk kepada doktor mengenai apa yang menyebabkan tanda dan gejala anda.jian penanda tumor. Memeriksa tahap antigen barah (CA) 19-9 dalam darah anda mungkin memberi petunjuk tambahan kepada doktor mengenai diagnosis anda. CA 19-9 adalah protein yang terlalu banyak dihasilkan oleh sel barah saluran hempedu.

 

Tahap tinggi CA 19-9 dalam darah anda tidak bermaksud anda menghidap barah saluran hempedu. Hasil ini juga boleh berlaku pada penyakit saluran hempedu yang lain, seperti keradangan dan penyumbatan saluran hempedu.

 • Ujian pemeriksaan saluran hempedu anda dengan kamera kecil. Semasa kolangiopancreatografi retrograde endoskopi (ERCP), tiub nipis yang dilengkapi dengan kamera kecil disalurkan ke kerongkong dan melalui saluran pencernaan terus ke usus kecil anda. Kamera digunakan untuk memeriksa kawasan di mana saluran hempedu bersambung ke usus kecil anda. Doktor juga boleh menggunakan prosedur ini untuk menyuntik pewarna ke saluran hempedu untuk membantu imej nampak dengan lebih baik pada ujian pengimejan.
 • Ujian pengimejan. Dapat membantu doktor melihat sebarang perubahan pada organ dalaman anda yang mungkin menunjukkan kolangiokarsinoma. Teknik yang digunakan untuk mendiagnosis kanser saluran hempedu termasuk imbasan tomografi berkomputer (CT) dan pengimejan resonans magnetik (MRI) yang digabungkan dengan kolangiopancreatografi resonans magnetik (MRCP). MRCP semakin kerap digunakan sebagai alternatif yang tidak invasif untuk ERCP. Ia menawarkan gambar 3-D tanpa memerlukan pewarna untuk meningkatkan kualiti imej.
 • Biopsi. Prosedur mengeluarkan sampel tisu untuk diuji. Sampel tisu kecil akan diperiksa menggunakan mikroskop. 
 • Sekiranya kawasan yang mencurigakan terletak sangat dekat dengan saluran hempedu yang bersambung dengan usus kecil, doktor mungkin mendapatkan sampel biopsi semasa ERCP. Sekiranya kawasan yang mencurigakan berada di dalam atau dekat dengan hati, doktor mungkin mendapatkan sampel tisu dengan memasukkan jarum panjang melalui kulit anda ke kawasan yang terjejas (aspirasi jarum halus). Dia mungkin menggunakan ujian pencitraan, seperti ultrasound endoskopi atau imbasan CT, untuk memandu jarum ke kawasan yang lebih tepat.

 

Sekiranya doktor telah mengesahkan diagnosis kolangiokarsinoma, beliau akan menentukan sejauh mana tahap barah ini. Biasanya ini melibatkan ujian pengimejan tambahan. Tahap barah akan membantu menentukan prognosis dan pilihan rawatan anda. Jangan ragu-ragu untuk bertanya mengenai keadaan diri anda pada doktor yang merawat. Sekiranya anda mempunyai keraguan, dapatkan pendapat kedua.

 

Rawatan

Rawatan untuk kolangiokarsinoma (barah saluran hempedu) termasuk:

 • Pembedahan. Doktor sebolehnya akan cuba membuang seberapa banyak barah yand didapati semasa pembedahan. Untuk barah saluran hempedu yang sangat kecil, ia melibatkan pembuangan sebahagian saluran hempedu ia akan dipotong hingga ke hujung. Untuk barah saluran hempedu tahap akhir, tisu hati, tisu pankreas atau kelenjar nodus limfa yang berdekatan juga akan dikeluarkan.
 • Pemindahan hati. Pembedahan untuk membuang hati dan menggantinya dengan penderma (transplantasi hati) mungkin menjadi pilihan dalam kes tertentu. Bagi kebanyakan kes, transplantasi hati adalah penawar untuk jenis kolangiokarsinoma hilar, tetapi ada risiko barah akan berulang setelah transplantasi hati.
 • Kemoterapi. Kemoterapi menggunakan ubat untuk membunuh sel barah. Kemoterapi boleh digunakan sebelum pemindahan hati. Ini mungkin juga menjadi pilihan bagi pesakit dengan kolangiokarsinoma tahap akhir untuk membantu melambatkan penyakit serta melegakan tanda dan gejala.
 • Terapi radiasi. Terapi radiasi menggunakan sumber tenaga tinggi, seperti foton (sinar-x) dan proton, untuk memusnahkan sel barah. Terapi radiasi melibatkan mesin yang mengarahkan pancaran radiasi ke badan anda (sinaran luaran). Atau melibatkan meletakkan bahan radioaktif di dalam badan anda berdekatan dengan tempat barah anda (brachytherapy).
 • Terapi fotodinamik. Dalam terapi fotodinamik, bahan kimia sensitif cahaya disuntik ke dalam vena (salur darah) dan terkumpul di sel-sel barah yang berkembang pesat. Lampu laser yang diarahkan pada barah menyebabkan reaksi kimia, akan membunuh sel barah. Anda biasanya memerlukan banyak kali rawatan. Terapi fotodinamik dapat membantu melegakan tanda dan simptom, dan ia dapat memperlambat pertumbuhan barah. Anda juga perlu mengelakkan daripada terdedah cahaya matahari selepas rawatan.
 • Saliran saluran hempedu. Saliran hempedu adalah prosedur untuk memulihkan aliran hempedu. Ini melibatkan pembedahan pintasan untuk mengubah hempedu di sekitar barah atau stent untuk menahan saluran hempedu yang rosak akibat barah. Saliran hempedu membantu melegakan tanda dan gejala kolangiokarsinoma. Ini kerana kolangiokarsinoma adalah jenis tumor yang sangat sukar untuk dirawat, jangan ragu-ragu untuk bertanya tentang pengalaman doktor anda dalam merawat keadaan tersebut. Sekiranya anda mempunyai keraguan, dapatkan pendapat kedua.

 

Ujian klinikal

Ujian klinikal adalah kajian untuk menguji rawatan baru, seperti terapi sistemik dan pendekatan baru untuk pembedahan. Sekiranya rawatan yang dikaji terbukti lebih selamat dan berkesan daripada rawatan yang ada sekarang, ia boleh menjadi standard perawatan baru.

Ujian klinikal untuk kolangiokarsinoma mungkin memberi anda peluang untuk mencuba terapi sasaran baru, atau ubatan kemoterapi.

Ujian klinikal tidak dapat menjamin penyembuhan sepenuhnya, dan ia mungkin juga mempunyai kesan sampingan yang serius atau gejala yang tidak dijangka. Sebaliknya, ujian klinikal barah dipantau dengan teliti untuk memastikannya dijalankan dengan selamat dan sebaik mungkin.

Mereka menawarkan akses ke rawatan yang sebaliknya tidak tersedia untuk anda sebelum ini di hospital. Anda boleh berbincang dengan doktor mengenai ujian klinikal yang mungkin sesuai untuk anda.

 

Penjagaan sokongan (paliatif)

Penjagaan paliatif adalah rawatan perubatan khusus yang difokuskan untuk memberi kelegaan dari kesakitan dan gejala penyakit serius yang lain. Pakar penjagaan paliatif akan bekerjasama dengan pesakit, keluarga dan doktor yang lain untuk memberikan rawatan sokongan tambahan bagi melengkapkan rawatan berterusan. Penjagaan paliatif boleh digunakan semasa menjalani rawatan agresif, seperti pembedahan.

Apabila rawatan paliatif di aplikasikankan bersama dengan rawatan lain yang bersesuaian - walaupun tidak lama selepas di diagnosis barah - pesakit yang menghidap barah mungkin merasa lebih baik dan mungkin peluang hidup yang lebih lama serta dapat merawat gejala sampingan yang membuatkan pesakit lebih selesa menjalani kehidupan harian dengan bantuan ahli keluarga.

Penjagaan paliatif disediakan oleh pasukan doktor, jururawat dan ahli perawat profesional terlatih yang lain seperti ahli fisioterapi. Pasukan ini bertujuan untuk meningkatkan kualiti hidup pesakit

yang menghidapi barah dan ahli keluarga mereka. Penjagaan paliatif tidak sama dengan penjagaan hospis atau penjagaan akhir hayat.

 

Di sediakan oleh: Puan Shafikah Rahim

Sumber:

https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/bile-duct-cancer/types

https://ms.wikipedia.org/wiki/Kolangiokarsinoma

 https://www.cdc.gov/parasites/liver_flukes/index.html

 https://www.youtube.com/watch?v=jiIIYo7NAoU&feature=emb_logo

Updated:: 11/08/2022

MEDIA SHARING

CLINICAL AND CANCER RESOURCE EDUCATION UNIT (CCARE)
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 9754
03-9769 9754
-
WWGHAAw~