HARI KANSER SEDUNIA | PUSAT SUMBER DAN PENDIDIKAN KANSER (CaRE)
» ARTIKEL » HARI KANSER SEDUNIA

HARI KANSER SEDUNIA

Hari Kanser Sedunia adalah hari antarabangsa yang telah diwartakan pada 4 Februari untuk meningkatkan kesedaran tentang kanser serta mendorong pencegahan, pengesanan, dan rawatannya. Hari Kanser Sedunia diketuai oleh Union for International Cancer Control (UICC) untuk menyokong matlamat Deklarasi Kanser Sedunia, yang telah ditulis pada tahun 2008. Matlamat utama Hari Kanser Sedunia adalah untuk mengurangkan penyakit dan kematian yang disebabkan oleh barah. Ini adalah peluang untuk mengumpulkan seluruh masyarakat antarabangsa memahami bahawa kanser dapat dicegah jika membuat pengesanan saringan awal.

Hari Kanser Sedunia mensasarkan tiada penyebaran maklumat yang salah mengenai kanser, meningkatkan kesedaran, dan mengurangkan stigma. Pelbagai inisiatif dijalankan pada Hari Kanser Sedunia untuk menunjukkan sokongan kepada mereka yang menghidapi barah. Salah satu pergerakan adalah #NoHairSelfie, sebuah gerakan global untuk "peserta rambut" mencukur kepala mereka secara fizikal untuk menunjukkan simbol keberanian bagi mereka yang menjalani rawatan barah. Gambar peserta kemudian dikongsi di seluruh media sosial. Beratus-ratus acara di seluruh dunia juga berlaku.

 

Sejarah

Hari Kanser Sedunia ditubuhkan pada 4 Februari 2000 di Sidang Kemuncak Kanser Dunia Menentang Kanser untuk Milenium Baru, yang diadakan di Paris.

Piagam Paris Menentang Kanser, yang dibuat untuk mempromosikan penyelidikan, pencegahan barah, meningkatkan perkhidmatan pesakit, juga termasuk artikel yang menetapkan ulang tahun penandatanganan rasmi dokumen tersebut sebagai Hari Kanser Sedunia, ditandatangani pada Sidang Kemuncak oleh Jenderal ketika itu Pengarah UNESCO, Kōichirō Matsuura, dan kemudian Presiden Perancis Jacques Chirac di Paris pada 4 Februari 2000.

 

Tema Hari Kanser Sedunia

Tema kempen 2019-2021 adalah 'Saya Akan dan Saya Boleh ' – ‘’I Am and I Will’’. Tema ini bertujuan untuk mengatasi sikap negatif dan kepercayaan fatalistik bahawa tidak ada yang dapat dilakukan mengenai barah, dan sebaliknya mempromosikan bagaimana tindakan kita meningkatkan kesedaran, mengurangkan stigma, menguatkan semangat dan memberi impak yang besar.

Pada tahun 2016, Hari Kanser Sedunia telah memulakan kempen untuk tiga tahun di bawah slogan 'Kita boleh. Saya boleh' (‘We can. I can’). Yang meneroka kekuatan kolektif dan tindakan individu untuk mengurangkan impak penyakit barah.

Hari Kanser Sedunia ini, menyedarkan kita bahawa komitmen untuk bertindak dan membawa kepada kemajuan yang besar dalam mengurangkan kesan barah secara global.

#IAmAndIWill  #SayaAkanDanSayaBoleh

Jadi, pada 4 Februari ini, siapa pun anda, semua tindakan anda - besar dan kecil - akan membuat perubahan yang positif. Kerana, perubahan ini akan membawa kepada satu kejayaan yang bermakna. Kami memerlukan komitmen anda untuk mewujudkan dunia bebas dari penyakit barah.

2021 menandakan titik tengah bagi kempen ‘I Am and I Will’ selama 3 tahun (2019 – 2021). ‘I Am and I Will’ adalah masanya untuk semua orang membuat komitmen peribadi untuk mewujudkan dunia bebas barah. Ia sangat penting bagi seluruh masyarakat untuk mengambil bahagian dan memainkan peranan mereka dalam memerangi barah. Marilah bersatu bersama-sama dalam memerangi wabak barah secara global. – PENGESANAN AWAL, MENYELAMATKAN NYAWA

 

Disediakan oleh: Puan Shafikah Binti Rahim

Sumber:

https://www.policeresults.com/4-february-world-cancer-day-logo-theme-poster-slogan-quotes-messages-symbol-and-awareness-program/

https://en.wikipedia.org/wiki/World_Cancer_Day

 

Tarikh Input: 04/02/2021 | Kemaskini: 04/02/2021 | aimerul

PERKONGSIAN MEDIA

PUSAT SUMBER DAN PENDIDIKAN KANSER (CaRE)
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 1011
03-9769 2706
B1614416910