Faktor Risiko Kanser Hati | UNIT SUMBER PENDIDIKAN KANSER DAN KLINIKAL (CCARE)
» ARTIKEL » Faktor Risiko Kanser Hati

Faktor Risiko Kanser Hati

Hati adalah salah satu organ terbesar dalam badan. Ia menyaring bahan berbahaya dari darah, menghasilkan cecair hempedu yang membantu dalam pencernaan lemak, dan menyimpan gula yang digunakan oleh tubuh untuk tenaga.

 

Terdapat dua jenis kanser hati primer pada orang dewasa - karsinoma hepatoselular dan kolangiokarsinoma. Karsinoma hepatoselular adalah jenis barah hati primer dewasa yang paling biasa. Ia jarang berlaku di Amerika Syarikat, walaupun kejadiannya meningkat, terutama berkaitan dengan penyebaran jangkitan virus hepatitis C (HCV).

 

Penghidap hepatitis B, hepatitis C, atau sirosis adalah faktor risiko yang signifikan untuk kanser hati primer dewasa. Kanser hati lebih kerap berlaku pada lelaki berbanding wanita, dan di kalangan penduduk Asia / Kepulauan Pasifik dan Indian Amerika / populasi Alaska.

 

Apa itu kanser hati?

Kanser berkembang apabila sel tumbuh di luar kawalan. Jenis kanser hati primer adalah paling biasa, yang bermaksud ia bermula di hati, dikenali sebagai karsinoma hepatoselular (HCC). Kanser juga boleh berada di tempat lain di dalam badan dan merebak ke hati, proses ini dikenali sebagai metastasis. Lama kelamaan, hepatitis B atau C, penggunaan alkohol yang kerap dan penyebab lain dari kecederaan hati boleh menyebabkan kanser hati. Kanser jenis ini sering lambat dikesan dan sukar untuk diubati.

 

Apakah faktor risiko kanser hati?

Hepatitis B dan C adalah penyebab karsinoma hepatoselular. Virus hepatitis B (HBV) dan virus hepatitis C (HCV) membiak dalam sel hati. Seiring waktu, ia boleh menyebabkan penyakit hati yang serius, termasuk sirosis hati, atau pembentukan tisu parut.

Hepatitis B dapat dicegah dengan vaksin dan diubati dengan ubat antivirus. Rawatan baru yang berkesan untuk hepatitis C dapat menyembuhkan penyakit ini dan menghentikan perkembangan penyakit hati.

Tetapi bagi orang yang telah mengalami sirosis sebelum rawatan tetap berisiko mendapat barah hati.

Pengambilan alkohol yang tinggi, pendedahan kepada keracunan aflatoksin (pengguna yang paling kerap mengambil makanan seperti kekacang dan hasilannya, bijirin dan hasilannya dan rempah-ratus yang telah terdedah dan tercemar kepada kelembapan persekitaran yang tinggi dalam tempoh masa yang panjang) dan bahan toksik lain, serta beberapa keadaan yang diwarisi juga boleh menyebabkan sirosis. Penyakit hati berlemak juga penyebab berlakunya kerosakan hati yang menyebabkan kanser hati. Sebilangan besar kes kanser hati tetapi tidak semua berlaku pada orang yang menghidap sirosis.

 

# FAKTOR-FAKTOR YANG BOLEH MENINGKATKAN RISIKO MENDAPAT KANSER HATI

Beberapa faktor dapat meningkatkan peluang seseorang mendapat karsinoma hepatoselular (HCC).

 • Jantina

Karsinoma hepatoselular lebih pada lelaki berbanding wanita. Mungkin disebabkan oleh tingkah laku yang mempengaruhi beberapa faktor risiko yang dinyatakan di bawah. Subtype fibrolamellar HCC lebih biasa pada wanita.

 • Bangsa / etnik

Di Amerika Syarikat, penduduk Asia Amerika dan Kepulauan Pasifik mempunyai kadar tertinggi kanser hati, diikuti oleh Hispanik / Latin, Indian Amerika / Alaska Native, Afrika Amerika, kaum cina dan kulit putih.

 • Virus Hepatitis kronik

Di seluruh dunia, faktor risiko yang paling biasa untuk kanser hati adalah jangkitan kronik (jangka panjang) dengan virus hepatitis B (HBV) atau virus hepatitis C (HCV). Jangkitan ini membawa kepada sirosis hati dan menjadikan kanser hati sebagai kanser yang paling tinggi di dunia.

 

Di Amerika Syarikat, jangkitan dengan hepatitis C adalah penyebab Karsinoma hepatoselular (HCC), sementara di Asia dan negara berkembang, hepatitis B merupakan penyebab utama. Orang yang dijangkiti kedua-dua virus ini mempunyai risiko tinggi menghidapi hepatitis kronik, sirosis, dan kanser hati. Risiko lebih tinggi jika mereka adalah peminum alkohol yang kerap (sekurang-kurangnya 6 minuman beralkohol sehari).

 

HBV dan HCV dapat merebak melalui berkongsi jarum yang tercemar (seperti dalam penggunaan dadah), hubungan seks tanpa perlindungan, atau melalui kelahiran. Mereka juga dapat berjangkit melalui pemindahan darah, tetapi sangat jarang terjadi kerana produk darah diuji untuk virus ini. Di negara-negara membangun, anak-anak boleh juga dijangkiti jangkitan hepatitis B dari hubungan berpanjangan dengan ahli keluarga yang dijangkiti.

 

HBV akan menyebabkan gejala, seperti penyakit selesema dan penyakit kuning (kuning pada mata dan kulit). Tetapi kebanyakannya akan pulih sepenuhnya dari jangkitan HBV dalam masa beberapa bulan. Hanya sebilangan kecil orang dewasa yang menjadi pembawa kronik (dan mempunyai risiko lebih tinggi mendapat kanser hati). Bayi dan kanak-kanak yang dijangkiti mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menjadi pembawa kronik.

 

HCV, sebaliknya, cenderung menyebabkan gejala. Tetapi kebanyakan orang dengan HCV mengalami jangkitan kronik, yang lebih cenderung menyebabkan kerosakan hati atau kanser.

Virus lain, seperti virus hepatitis A dan virus hepatitis E, juga dapat menyebabkan hepatitis. Tetapi orang yang dijangkiti virus ini tidak mengalami hepatitis kronik atau sirosis, dan tidak mempunyai risiko peningkatan kanser hati.

 

 • Sirosis

Sirosis adalah penyakit di mana sel-sel hati menjadi rosak dan digantikan oleh tisu parut. Orang dengan sirosis mempunyai risiko peningkatan kanser hati. Sebilangan besar (tetapi tidak semua) orang yang menghidap barah hati sudah mempunyai beberapa bukti sirosis.

Terdapat beberapa kemungkinan penyebab sirosis. Sebilangan besar kes berlaku pada orang yang menyalahgunakan alkohol atau mempunyai jangkitan HBV atau HCV kronik.

 • Penyakit hati berlemak bukan alkohol

Penyakit hati berlemak bukan alkohol adalah keadaan biasa pada orang obesiti. Orang dengan subtype penyakit ini, yang dikenali sebagai steatohepatitis bukan alkohol (NASH), mungkin akan menghidapi sirosis.

 • Sirosis biliari primer

Beberapa jenis penyakit autoimun yang mempengaruhi hati juga boleh menyebabkan sirosis. Sebagai contoh, dalam sirosis biliari primer (PBC) saluran hempedu di hati rosak dan hancur boleh menyebabkan sirosis. Orang yang mempunyai PBC mempunyai risiko kanser hati yang tinggi.

 • Penyakit metabolik yang diwarisi

Penyakit metabolik yang diwarisi tertentu boleh menyebabkan sirosis.

Orang dengan hemochromatosis keturunan menyerap terlalu banyak zat besi dari makanan mereka. Zat besi mengendap dalam tisu di seluruh badan, termasuk hati. Sekiranya zat besi yang cukup menumpuk di hati, ia boleh menyebabkan sirosis dan barah hati.

 • Penggunaan alkohol tegar

Penyalahgunaan alkohol adalah penyebab utama sirosis, seterusnya dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser hati.

 • Penggunaan tembakau

Merokok meningkatkan risiko kanser hati. Bekas perokok mempunyai risiko lebih rendah daripada perokok sekarang, tetapi kedua-dua kumpulan mempunyai risiko lebih tinggi daripada mereka yang tidak pernah merokok.

 • Obesiti

Menjadi gemuk (berat badan berlebihan) meningkatkan risiko menghidapi kanser hati. Ini mungkin kerana boleh mengakibatkan penyakit hati berlemak dan sirosis.

 • Diabetes jenis 2

Diabetes jenis 2 dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser hati, biasanya pada pesakit juga mempunyai faktor risiko lain seperti penggunaan alkohol yang kerap dan / atau virus hepatitis kronik. Risiko ini juga dapat meningkat kerana penghidap diabetes jenis 2 cenderung kelebihan berat badan atau gemuk, dan seterusnya dapat menyebabkan masalah hati.

 • Penyakit lain yang jarang berlaku

Penyakit yang meningkatkan risiko kanser hati termasuk:

 • Tirosinemia
 • Kekurangan Alpha1-antitrypsin
 • Porphyria cutanea tarda
 • Penyakit simpanan glikogen
 • Penyakit Wilson

 

 • Aflatoksin

Aflatoksin adalah kumpulan mikotoksin yang terbentuk secara semulajadi daripada kulat yang tertentu sahaja terutama sekali Aspergillus flavus dan Aspergillus parasiticus.

Makanan yang terdedah kepada kelembapan persekitaran yang tinggi dalam tempoh masa yang panjang dan disimpan dalam keadaan berlonggok atau disimpan dalam kuantiti yang banyak yang menghalang pengaliran udara yang baik seperti kacang tanah, gandum, kacang kedelai, jagung, dan beras. Keadaan ini berlaku hampir di mana sahaja di dunia, ia biasanya berlaku di negara-negara yang lebih panas dan tropika. Negara maju, seperti AS dan negara-negara di Eropah, menguji makanan untuk tahap aflatoksin.

Pendedahan jangka panjang terhadap bahan-bahan ini adalah faktor risiko utama kanser hati. Risiko meningkat lebih tinggi pada orang yang mempunyai jangkitan hepatitis B atau C.

 • Vinil klorida dan torium dioksida (Thorotrast)

Pendedahan kepada bahan kimia ini meningkatkan risiko angiosarcoma hati (lihat Apa itu barah hati?). Ia juga meningkatkan risiko menghidap kolangiokarsinoma dan kanser hepatoselular, tetapi pada tahap yang jauh lebih rendah. Vinil klorida adalah bahan kimia yang digunakan untuk membuat beberapa jenis plastik. Thorotrast adalah bahan kimia yang pada masa lalu disuntik kepada beberapa pesakit sebagai sebahagian daripada ujian sinar-x tertentu. Apabila bahan kimia ini dikesan sebagai penyebab kanser, langkah-langkah telah diambil untuk meminimumkan pendedahan kepada pesakit. Thorotrast tidak lagi digunakan, dan pendedahan pekerja terhadap vinil klorida telah diselia dengan ketat.

 • Steroid anabolik

Steroid anabolik adalah hormon lelaki yang digunakan oleh beberapa atlet untuk meningkatkan kekuatan dan jisim otot mereka. Penggunaan steroid anabolik jangka panjang sedikit sebanyak dapat meningkatkan risiko kanser hepatoselular. Steroid seperti kortison, hidrokortison, prednisolon, dan dexametason, tidak mempunyai risiko yang sama.

 

# FAKTOR YANG BOLEH MENGURANGKAN RISIKO KANSER HATI:

 

 • Vaksin hepatitis B

Oleh kerana jangkitan hepatitis B kronik boleh menyebabkan sirosis dan kemudian kanser hati, vaksin terhadap virus hepatitis B perlu diambil bagi melindungi orang dari kanser hati yang disebabkan oleh virus hepatitis B.

 • Rawatan virus hepatitis

Telah diketahui bahawa jangkitan kronik dengan hepatitis B atau hepatitis C dapat menyebabkan sirosis dan barah hati. Mendapatkan rawatan untuk kedua-dua jangkitan boleh menurunkan risiko barah hati seseorang.

 

SUMBER:

https://www.cancer.org/cancer/liver-cancer/causes-risks-prevention/risk-factors.html

https://www.cancerhealth.com/basics/health-basics/liver-cancer

Tarikh Input: 06/10/2020 | Kemaskini: 09/01/2023 | aimerul

PERKONGSIAN MEDIA

UNIT SUMBER PENDIDIKAN KANSER DAN KLINIKAL (CCARE)
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 9754
-
SXFUPAz~