APA ITU SARCOMA? | CANCER RESOURCE & EDUCATION CENTER (CaRE)
» ARTICLE » APA ITU SARCOMA?

APA ITU SARCOMA?

APA ITU SARCOMA?

Sarkoma adalah sejenis barah yang jarang berlaku. Sarkoma berbeza dengan karsinoma yang lebih biasa kerana ia berlaku pada jenis tisu yang berbeza. Sarkoma tumbuh di tisu penghubung - sel yang menghubungkan atau menyokong jenis tisu lain di dalam badan anda. Tumor ini paling kerap terjadi pada tulang, otot, tendon, tulang rawan, saraf, lemak, dan saluran darah lengan dan kaki anda, tetapi ia juga boleh berlaku di kawasan lain badan anda ..

Walaupun terdapat lebih daripada 50 jenis sarkoma, terdapat dua bentuk utama: sarkoma tisu lembut dan sarkoma tulang, atau osteosarcoma. Di A.S., kira-kira 3.500 kes osteosarkoma baru didiagnosis pada tahun 2018; pada tahun 2019 akan ada kira-kira 12.750 kes baru sarkoma tisu lembut.

Sarkoma dapat dirawat, kebiasaannya pembedahan membuang tumor akan digunakan bagi membuang kawasan yang telah terkena jangkitan namun ia mampu menyerang kembali selepas beberapa tahun jika tiada langkah kawalan diambil.

 

Tanda-tanda sarcoma.

Sarcoma yang menyerang tisu lembut adalah sangat sukar untuk dikenali sehingga ianya membesar pada tahap mampu dikesan, ketumbuhan jenis ini mampu tumbuh pada mana-mana bahagian di dalam badan.

Antara tanda awal kehadiran ketumbuhan ini adalah wujudnya ketulan namun tidak menyakitkan, pada saat ketulan itu telah besar, ianya akan menghimpit saluran darah atau otot sehingga menyebabkan ketidakselesaan atau kesukaran bernafas jika ia tumbuh pada sekitar paru-paru. Tidak ada kaedah khas untuk mengesan kehadiran awal ketumbuhan ini sehinggalah simtom kehadirannya dapat dikesan sepenuhnya.

 

Faktor risiko sarcoma:

Tidak diketahui punca sebenar kehadiran sarcoma pada tubuh manusia, namun terdapat beberapa faktor yang meningkatkan risiko terjadinya serangan, antaranya adalah:

 

  • Individu yang mempunyai pertalian darah dengan mereka yang pernah mengidap sarcoma.
  • Individu yang mengalami penyakit tulang yang dikenali dengan nama penyakit Paget.
  • Individu yang mempunyai masalah genetik seperti neurofibromatosis Penyakit Von Recklinghausen (neurofibromatosis) yang dikaitkan dengan perubahan gen NF1, sindrom Gardner, retinoblastoma, atau sindrom Li-Fraumeni yang dikaitkan dengan perubahan pada gen p53.
  • Individu yang pernah terdedah kepada radiasi, biasanya pada sesi rawatan kanser sebelumnya.

 

Sarkoma dikategorikan sebagai salah satu daripada yang berikut:

  • Sarkoma tisu lembut terbentuk di tulang rawan, lemak, otot, saluran darah, tendon, saraf, dan sekitar sendi.
  • Osteosarcoma berkembang pada tulang;
  • Bentuk liposarcomas dalam lemak; rhabdomyosarcomas terbentuk dalam otot;
  • Sarkoma Ewing terbentuk pada tulang dan tisu lembut.

 

Kanser tulang dan sendi paling kerap didiagnosis di kalangan remaja, sementara barah tisu lembut biasanya mempengaruhi mereka yang berumur 55 tahun ke atas.

 

 

 

 

 

 

 

 

Date of Input: 02/07/2020 | Updated: 02/07/2020 | aimerul

MEDIA SHARING

CANCER RESOURCE & EDUCATION CENTER (CaRE)
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 1011
03-9769 2706
W1VMXS1X:18:53