MEROKOK DAN PENYAKIT JANTUNG | UNIT SUMBER PENDIDIKAN KANSER DAN KLINIKAL (CCARE)
» ARTIKEL » MEROKOK DAN PENYAKIT JANTUNG

MEROKOK DAN PENYAKIT JANTUNG

Merokok dan Penyakit Jantung

Anda mungkin tahu bahawa merokok menyebabkan penyebab masalah pernafasan dan kanser paru-paru. Tetapi adakah anda tahu ia juga menjadikan anda lebih cenderung mempunyai serangan jantung?

Setiap rokok yang anda merokok membuatkan anda lebih cenderung mendapat penyakit jantung. Secara kasar 1 dari 5 kematian akibat penyakit jantung berkaitan langsung dengan merokok.

Orang yang merokok adalah dua hingga empat kali lebih mungkin mendapat penyakit jantung. Risiko lebih besar bagi wanita yang merokok dan juga mengambil pil kawalan kelahiran.

Asap rokok juga buruk bagi orang-orang di sekeliling anda. Asap rokok boleh menyebabkan penyakit jantung dan kanser paru-paru.

Image result for stop smoking

Bagaimana Asap rokok Menyebabkan Penyakit Jantung?

Bahaya Nikotin dalam asap rokok :

1. menambahkan risiko penyakit berbahaya dan menyebabkan 10–12% dari kematian di Malaysia. Salah satu penyakit yang dikaitkan dengan kesan merokok adalah Strok (Angin Ahmar)
  2. Strok disebabkan oleh salur darah tersumbat di dalam otak.
  3. Kerosakan ini disebabkan oleh kesan nikotin yang menjadikan salur darah akan menjadi tebal dan sempit sehingga menyukarkan aliran darah

Akibatnya, sebahagian badan mungkin menjadi lumpuh dan mengakibatkan maut.

Oleh itu, anda seharusnya;

1. Jangan merokok kerana merokok menambahkan risiko strok (Angin Ahmar). Lakukan aktiviti yang sihat seperti bersukan mahupun melakukan hobi harian.
  2. Alihkan keinginan untuk merokok dengan berfikir secara positif. Kuatkan tekad untuk berhenti merokok.
  3. Banyakkan memakan sayur-sayuran dan buah-buahan.

Artikel ini dipetik dari : infosihat.gov.my

Disediakan oleh : SN Zarina Johari

Tarikh Input: 28/08/2019 | Kemaskini: 28/08/2019 | nur_hazalina